So v vašem avtomobilu svetli tekstilni tepihi?

Ob nakupu avtomobila pogosto ne razmišljamo o tem, kako ga bomo čistili. Ta napaka kasneje pogosto jezi lastnike tistih avtomobilov, ki imajo svetlo notranjost. Svetli tekstilni tepihi v bež barvi, ki so se ob nakupu zdeli čudoviti, se namreč umažejo precej hitreje od temnih. Pri slednjih je dovolj, da jih posesamo in stresemo, na svetlih pa se umazanija bolj pozna in vsak madež je takoj opazen. Ravno zato je tudi njihovo čiščenje nekoliko bolj naporno.

Kako se čistijo običajni tekstilni tepihi?

Če so tekstilni tepihi v vašem avtomobilu črni oziroma sivi, je pogosto povsem dovolj, da jih ob čiščenju avtomobila vzamete ven, stresete in posesate. Kadar nastanejo na njih kakšni posebni madeži, je potrebno na tepihe nanesti čistilo in jih obdelati tudi s krtačo ter oprati z vodo, nato pa posušiti. Če tepihe čistite redno, bo delo opravljeno zelo hitro, saj ne bo umazanije, ki bi se zažrla vanje. Če niste toliko skrbni, pa bo treba včasih kakšen delček, ki se zapiči v tepih, odstraniti tudi z roko. Pri čiščenju velja biti nežen in previden, kajti tekstilni tepihi se izrabijo, če jih močno krtačimo in drgnemo, prav tako pa lahko pride zaradi uporabe agresivnih čistil do razbarvanja – kljub temu, da gre za umeten material.

Kaj pa svetli tekstilni tepihi?

Umazanija na svetlih avtomobilskih preprogah je precej opazna. Tam, kjer imamo stopala, se hitro poznajo sledi temne gume s čevljev, enako se zgodi ob stopalkah pri vozniku. Tepihov torej ne moremo zgolj stresti in posesati drobcev in prahu, temveč je potrebno z njih odstraniti tudi zabarvanost. Za to pa ni nujna uporaba čistil, ki škodujejo zdravju, temveč lahko posežemo tudi po naravnih.

Tudi tekstilni tepihi se odlično očistijo z dvema snovema, ki veljata za čudežni čistili v gospodinjstvu. To sta soda bikarbona in kis. Tepihe vzemite iz avtomobila, jih stresite in posesajte. Ko odstranite vso otipljivo umazanijo, jih položite na tla in posujte s sodo bikarbono. Preko te popršite tepihe s kisom. Takoj boste opazili močno reakcijo. Kombinacijo čistil pustite delovati kakšnih petnajst minut, nato pa tepihe dobro sperite. Odstraniti je namreč potrebno tako umazanijo in sodo kot tudi vonj po kisu.

Svetli tekstilni tepihi torej res zahtevajo nekaj več dela pri čiščenju avtomobila, a če ste ljubitelj svetlih avtomobilskih notranjosti, vam to gotovo ne bo odveč.